Osmaniye Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Spor Kulübü ve TDF antrenörlerinden oluşan ekip yeni bir kanyon keşfi yaparak 100. Yıl Kanyonu ismini vermişlerdir. Katılım sağlayan antrenör ve sporcularımızı tebrik ederiz.
Osmaniye/Merkez Karaçay 100.Yıl (Sarısu) Kanyonu Faaliyet Raporu
18-19-20 Ekim 2023
Planlama/Organizasyon:
Osmaniye Gençlik Spor İl Müdürlüğü
Osmaniye Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Spor Klübü
Faaliyet Ekibi: Celal Demirkıran, Erdal Bayraktar, Fedai Erkocaoğlu, Yücel Erdoğan, İlhan Şimşek, Ali Rıza Işık
Lojistik: Metin Udul,
Osmaniye Milli parklar müdürlüğü
Osmaniye Orman İşletme müdürlüğü
Derece FFME : V4 A3 V ***
Derece ACA : 3C2 R VI**
Kişisel Malzemeler: Çok sayıda ip inişi olan sulu bir kanyon geçmek ve 2 gece konaklamak için gerekli kişisel malzemeler
Ortak Malzemeler: 100m, 50 m, 20 m tam statik ip, bolt takımı (35 bolt), 15 metre perlon, 10 metre yardımcı ip, 20 mağaracı karabina, 3 jumar , takoz ve sikke seti, su arıtma filtresi, ilk yardım seti, üç günlük yiyecek
Giriş koordinatı: 37.01.10.51 N 36.22.26.80 E
Çıkış koordinatı: 37.01.37.01N
36.19.19.96 E
Yükseklik farkı: 584m , giriş 997 m, çıkış 413 m
Kuş Uçuşu Mesafe : 6 km
Arazi faaliyet Mesafesi : 8.5km
Rota: Sarısu deresi Kertişli orman yolu giriş, rota wicilocda
Karaçay 100. Yıl Kanyonu olarak kayıtlı.
Fenk yaylası sonunda orman yolları kanyon giriş koordinatına kadar toprak ve 4*4 harici araç geçişi için uygun değildir.
Karakışla Mevkii çıkış:
Çıkışta 1 km orman yolundan çantalarla yukarı yürünür, yukarıda dere yatağının bozulduğu yoldan 4*4 araç ile orman yolundan alabilir, yol Osmaniye’ye bağlanır
Faaliyet Süresi: 1. gün 6 saat, 2. gün 6 saat, 3. gün 5 saat
Hava Durumu: Faaliyet başlangıç
Kanyon öncesi gün 5 saat aralıksız sağnak yağış
1. 2 ve 3. Gün faaliyet boyunca Yağışsız. Sıcaklık üç gün boyunca ortalama gündüz 25, gece 12 derece. Üç gün çoğunlukla güneşli, parçalı bulutlu.
Toplam iniş sayısı 18
Doğal istasyon 14
Yapay istasyon 4
Yan geçiş sayısı 1 (5 bolt /5 metrelik duvar geçişi)
En uzun iniş 30 m
Tespit edilen sifon sayısı : 1
Kullanılan malzeme
Yardımcı ipler, perlonlar
12 bolt (12 mm), 12 kulak
Zemin: Genelde kaygan zemin, üç gözeler (kükürtlü su) mevkiine kadar az miktarda su, sonrasinda akıntılı, çıkışa yakın yuksek akıntılı su, su berrak ve temiz, zaman zaman çamurlu zemin, üç gözeler mevkiinden sonra su sıcaklığı artıyor, zemin kayganlığı azalıyor, traverten oluşumları başlıyor.
Kanyon Yapısı: Kanyon üç gözelere kadar ve üç gözeler sonrası olmak üzere 2 bölümde incelenebilir.
Üçgözelerden önce kanyon form olarak sağlam olmayan toprak/kaya arası bir formdadır, yaklaşık 6_7 km uzunluktadır, kertişli orman yolu girişinden dere formatında olan ilk bölümde kanyonda duvar yüksekliği 50-150 metre arasında değişmektedir.
Kanyon içi bol miktarda ağaçlıktır, duvarlar çürük ve taş düşme riski yüksektir. Bu bölüm genel olarak dere formatındadır. Taş düşme riski vardır.
Üçgözeler sonrası (kükürtlü sıcak suların çıktığı alandan sonra) yaklaşık 1- 2 km uzunluktadır. İlk bölümdeki dere formatı biter ve kanyon duvarları daralır, Kanyon duvar yüksekliği artar. Bu bölümde değişen şelalelerin oluşturduğu havuzlar ile birlikte suyun şekillendirdiği düzgün bir kanyon formu barındırmaktadır. kanyon tabanı Pamukkale örneği havuz oluşumları ile başka kanyonlarda görülmeyen morfolojik özellikler (travertenler) oluşturmuştur. Taş düşme riski yüksektir. Traverten oluşumları devam etmektedir.
Her iki bölümdede endemik fauna ve bitki türlerine raslanmıştır.
Son uzun ardışık şelaleler (2 adet şelale bir adet kaydırak) uzun şelalenin başladığı yerden sağ duvardan kaya tırmanışı yapılarak, baypas edilmiştir. Bu şelaleler sonrasında kanyon yerel halkında ulaşabildiği dere formatında kanyon formunu alır, 400 metre sonra sarısu Karaçay dan gelen kol ile birleşir.
Sarı su güneyinden gelen Karaçay ile birleştikten sonra Karaçay ismini alarak Osmaniye merkezinden akmaktadır.
Öneriler : Keşif faaliyeti olduğu ve ekim ayında bir keşif yapıldığı için 2 gece kamplı olarak geçilmiştir. Ekip sayısı fazla olmamak şartı ile bir gece kamplı yaz sezonunda güvenli geçilebilir. Kanyon suyu temizdir, herhangi bir kirletici bulunmamaktadır. 18 iniş vardır, En uzun iniş 30 metredir. Yapay geçiş emniyet noktaları erişim mesafesi kolaydır. Bazı noktalarda atlama mecburidir, ancak dikkatli olunmalıdır, bazı şelaleler mevsime ve su seviyesine göre ip açılmadan da inişe imkan verebilir. Traverten oluşumları devam ettiği için kanyona düşen bir çok dal zeminde geçiş ve atlama yerlerinde risk oluşturabilir. Kanyon giriş ve çıkışlarında ulaşım için 4*4 araç ihtiyacı zorunludur.
Fotoğraflar: Yücel Erdoğan
Rapor:
Fedai Erkocaoğlu Tdf alt kurul üyesi. 1.Kademe Dağcılık Antrenörü (ACC, Etna, Karaman Gençlik Spor)
Celal Demirkıran Tdf alt kurul üyesi (ACC)
Erdal Bayraktar Tdf alt kurul üyesi (Anadolu Kanyoning)
Yücel Erdoğan 3.Kademe Dağcılık Antrenörü (ODAK)
İlhan Şimşek İple Erişim teknisyeni level 3 ( ACC, Etna)
Ali Rıza Işık 1.Kademe Dağcılık Antrenörü (ODAK)