2.DUYURU
7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu kapsamında kulüplerimizin izleyeceği yol ve süreçlerle ilgili duyurudur.
7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince düzenlenmiş bulunan Spor Kulüpleri ve Spor Anonim Şirketleri Tescil Yönetmeliği, 08.07.2022/31890 resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte 08.07.2005 tarihinde yürürlüğe giren Gençlik ve Spor Kulüpleri Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır. Yeni yönetmelik (Spor Kulüpleri ve Spor Anonim Şirketleri Tescil Yönetmeliği) ekte bulunmaktadır.
Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce dernek olarak kurulmuş olan Spor Kulüplerinin durumu ile ilgili olarak da geçici hükümler getirilmiştir. Bu düzenlemeye göre,
- Kanunun yürürlüğe girmesinden önce 5253 sayılı Dernekler Kanunu kapsamında kurulmuş ve Bakanlık tarafından tescil edilmiş olan spor kulüplerinin İçişleri Bakanlığı nezdindeki dosya ve kayıtları, Gençlik ve Spor Bakanlığına devir ve teslim edilecektir. Spor Kulübü olarak tescilli olan dernekler, yeni yasa ve yönetmelik gereğince Bakanlık tarafından spor kulüpleri siciline kayıt edilecek ve kendilerine sicil numarası verilecektir.
- Spor kulüpleri, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir yıl içinde tüzükleri ile idari ve mali yapılarını kanun hükümlerine uygun hâle getirmek zorundadırlar. Bu süre içinde uygunluğunu sağlayamayanlara altı aya kadar ek süre verilecek ve buna rağmen uygunluğunu sağlayamayanların Bakanlık nezdindeki tescilleri iptal edilecektir.
- Kanunun yürürlüğe girmesinden önce 5253 sayılı Dernekler Kanuna istinaden kurulmuş ve Bakanlık tarafından tescil edilmiş olan gençlik ve spor kulüpleri ise, faaliyet göstermek istedikleri alana göre, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde spor kulübü veya gençlik derneği olarak tercihlerini yaparak Bakanlığa bildirimde bulunacaklardır. Spor kulübü olarak tercihini yaparak bakanlığa bildirimde bulunulması halinde, kulübün tüm işlemleri bundan sonra spor kulübü olarak yapılacaktır.
- Gençlik Kulübü olarak tescilli olan veya gençlik derneği olarak tercihte bulunan dernekler ise Dernekler Kanununa uygun olarak dernek statülerini devam ettireceklerdir.
Kanunun yürürlüğe girmesinden önce 5253 sayılı Dernekler Kanunu kapsamında kurulmuş ve Bakanlık tarafından tescil edilmiş olan spor kulüplerinin İçişleri Bakanlığı nezdindeki dosya ve kayıtları, Gençlik ve Spor Bakanlığına devir ve teslim edilmiştir. Bu sebeplerle, bu kapsamdaki spor kulüplerinin,
- Dosyalarını Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri nezdinde takip etmeleri, spor kulüpleri siciline kayıt edilmesini ve kendilerine sicil numarası verilmesini sağlamaları,
- Tüzükleri ile idari ve mali yapılarını kanun hükümlerine uygun hâle getirmeleri,
- Gençlik ve spor kulüplerinin ise buna ek olarak, spor kulübü veya gençlik derneği olarak tercihlerini yaparak Bakanlığa bildirimde bulunmaları, gerekmektedir.
(gençlik derneği olarak tercihlerini yaparak Bakanlığa bildirimde bulunacak kulüplerin Federasyonumuza bağlı spor dallarında faaliyete katılabilmesinin yasal olarak mümkün bulunmadığından yasada belirlenen süreyi beklemeksizin tercihlerini yapmalarında hukuki ve idari yönden faydalı olacaktır)
Spor Kulüpleri ve Spor Anonim Şirketleri Tescil Yönetmeliği gereğince federasyonumuz tarafından Spor Dalı Tescil Talimatı da hazırlanmış ve bakanlığa gönderilmiştir. Bakanlık internet sitesinde yayımlandığında yürürlüğe girecek Spor Dalı tescil Talimatı kapsamında kulüplerimize ilişkin SPOR DALI tescil süreçleri de başlatılacaktır.
Bu kapsamda;
- Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri tarafından Spor Kulübü Tescili yapılan kulüplerimizin, federasyona bağlı spor dallarında spor faaliyetlerine katılması ve faaliyette bulunması için, Federasyonumuza başvurarak SPOR DALI Tescili yaptırması zorunludur.
- Spor dalı tescili için, mutlaka Spor Kulübü Tescili numarası alınmış olması gerekmekte olup Dernek statüsünde verilen numaralar ile işlem yapılması mümkün olmayacaktır. Spor kulübü tescili yapmayan kulüplerin kayıtları 30 Kasım 2023 tarihinden sonra askıya alınacaktır ve tüm işlemleri durdurulacaktır.
- Hali hazırda Spor kulübü tescili yaptıran ve federasyonumuz tescilli Kulüpler listesinde ve DYS sisteminde bulunan kulüplerimizin, aşağıda verilen formları doldurarak ıslak imzalı olarak federasyonumuza göndermeleri gerekmektedir. Ayrıca DYS sistemindeki kayıtların yeni sisteme göre kayıt yapılması ve Kulüp adlarındaki değişikliklerden dolayı aşağıdaki verilen formlar ile birlikte belgelerin taranmış hallerini dys@tdf.gov.tr adresine göndermeleri gerekmektedir.
- Spor Kulübü işlemlerinde Kulüp adlarında dernek ifadesi olmaması ve mutlaka Spor Kulübü olarak tanımlanması gerekmektedir.
- Spor Kulüplerimizin bu tarihe kadar yapacakları işlemlerde Spor Dalı Tescil ve Spor Dalı Vize ücreti alınmayacaktır.
Mağduriyet Yaşanmaması İçin Kulüplerimizin Yapması Gereken İşlemler;
- Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri üzerinden Spor Kulübü Tescil işlemlerini yaptırmaları,
- Spor Kulübü tüzük değişikliklerinin tamamlanması
- Spor İhtisas Kulüplerinde en az 3. Kademe ve Spor Anonim Şirketi ile Spor Kulüplerinde ise en az 2.Kademe bir antrenör ile sözleşme yapılmış olması gerekmektedir. Bir antrenör en fazla 5 kulüp ile sözleşme imzalayabilir.
- DYS şifresi olan kulüpler de dâhil olmak üzere yeni başvuru yapacak olan Spor Kulüpleri başvurularını yeni isim ve kayıtlara göre yenilemesi gerekmektedir. DYS başvuru bilgilendirme sayfasından gerekli evraklara ulaşılabilir.
- DYS üzerinden kulüpler adlarını ve bilgilerini güncellemesi gerekmektedir. Tüm güncemleler DYS şifresine sahip olan Kulüp yöneticisi tarafından yapılacaktır.
Gerekli Evraklar:
- Spor Dalı Tescil Başvuru Dilekçesi
- Dağcılık Yönetim Sistemi (DYS) Giriş Sayfası
- Şifre Talep Formu (Yeni Şifre Talebinde Bulunanlar Gönderecek)
- SPOR KULÜPLERİ VE SPOR ANONİM ŞİRKETLERİ TESCİL YÖNETMELİĞİ
Kulüplerimizin bilgisine sunarız.