Camiamızın değerli üyeleri ve sevgili paydaşlarımız,
Temelleri 1936 yılında Dağcılık ve Kış Sporları olarak atılarak kurulan federasyonumuz, 1966 yılında dağcılık ve kayak branşlarının ayrılması ile Türkiye Dağcılık Federasyonu olarak tescillenmiştir. O tarihten günümüze federasyonumuz her geçen gün gelişen dağcılık sporu anlayışına göre kendini yenilemektedir. Bu kurumsallaşma ve gelişme sürecinde emeği geçen tüm başkan, yönetici ve eğitmenlerimize cani gönülden teşekkür ederim.
Hepimizin bildiği üzere 6 Kasım 2016 tarihinde yapılan Türkiye Dağcılık Federasyonu 4. Olağan Genel Kurulunda, delegelerimizin teveccühü ile başkan seçildim. Bu onurlu göreve beni laik gören siz değerli dostlarıma ve her kararımda arkamda olan aileme ayrıca teşekkür ederim. Göreve talip olurken katılımcı bir anlayışın benimseneceğini belirtmiştik ve böylece taş üzerine taş koyan herkesi kapsayan bir yönetim tarzıyla yola çıkmıştık. Çünkü, bizim gibi spor dallarında, takım ruhu ve dayanışma çok önemlidir. Zirve yolunda ancak hayatlarımızı emanet etmiş olduğumuz paydaşlarımızla başarıya ulaşabiliriz. Bu nedenle ayrıştırıcı değil birleştirici olacağımıza söz verdik.
Değerli dostlar, federasyonumuzu daha da ileriye taşıyacağına inandığımız projelerimiz ile hizmetinizdeyiz. Söz konusu projelerimizi; sürdürülebilir dağcılık, sürekli gelişen federasyon ve tam katılımlı yönetim anlayışı ile şekillendirdik. Projelerimizdeki temel hedefimiz ise, federasyonumuzun dağcılık, spor tırmanışı ve dağ kayağı branşlarında, gelişim ve başarıyı sağlamaktır. Dağcılık branşında 8000lik tırmanışlar gerçekleştirebilecek teknik, yönetsel ve idari yapıya ulaşabilmek bu branşa özgü en önemli hedeflerimizden biridir. Dağcılık branşında yakaladığımız manevi hazzı, dağ kayağı ve spor tırmanış branşlarında alacağımız madalyalarla taçlandırmak istiyoruz.
Bilindiği üzere spor tırmanış branşımız, 2016 Rio Yaz Olimpiyatları kapsamında düzenlenen IOC Genel Kurulunda 2020 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları programına alındı. Aynı şekilde dağ kayağı da 2026 yılında İtalya’da yapılacak olan Kış Olimpiyatlarında podyumda yer alacaktır. Federasyonumuzun olimpik statüye kavuşması şüphesiz omuzlarımızdaki sorumluluğu artırmıştır. Bu kapsamda gerek spor tırmanış gerekse de dağ kayağı branşlarında düzenlediğimiz/düzenleyeceğimiz ulusal ve uluslararası şampiyonalar ve de elde edeceğimiz başarılarla ülkemizin, uluslararası arenada tanıtımına ve saygınlığına katkı sağlamak istiyoruz.
Tüm mücadelemiz federasyonumuzu, dünya standartlarında kendini sürekli yenileyen bir sistemle; etkinlikleri, hizmetleri ve sportif başarılarıyla Türkiye’de ve dünyada bilinen bir kurum haline sokmaktır. Şüphesiz bunları yaparken temel değerlerimiz kurum hafızasını silmeden, yapılanın üzerine koyarak federasyonumuz gelişimini sağlamaktır. Bu yolda yanımızda olan herkese gönlümüz ve kapılarımız sonsuza dek açıktır.
Daha iyi bir federasyon için “takım ruhu” anlayışı, öz görevimizi yerine getirme çabamız tüm branşlarımızın gelişimine yön verecektir.
Prof. Dr. Ersan BAŞAR
Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı