Gümüşhane’nin Torul İlçesi’ndeki Zigana Dağı’nda 8 yıl önce meydana gelen çığ felaketinde yaşamını yitiren 10 dağcı için Trabzon’da anma yürüyüşü düzenlendi.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürülüğü, Türkiye Dağcılık Federasyonu Trabzon İl Temsilciliği, Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK), Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Dağcılık ve Kış Sporları Kulübü (KTÜDAKS), Uzungöl Doğa Sporları Adrenalin Kulübü (UDSAK), Trabzon Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (TRADOST) ile Trabzon Doğa-Tarih Derneği üyeleri 19 Mayıs Spor Salonu önünde toplandı. Grup buradan, çığda ölenlerin anısına Toklu Mahallesi sahilinde yaptırılan anıta kadar yürüdü.
Etkinliğe, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Ersan Başar, Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) Başkanı Zeynep Bayoğlu, Trabzon Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk ile ölen dağcıların yakınları ve arkadaşları da katıldı. Büyükşehir Belediyesi bando ekibi eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından anıta çelenk bırakıldı.
Törende konuşma yapan Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Ersan Başar, “ Bundan 8 yıl önce elim bir çığ kazasında 10 dostumuzu karların altında bıraktık. Bizler dağcılık sporuna gönül vermiş insanlarız. Dağcılık ve doğa sporları zorlukları içinde barındırmaktadır. Bu 10 arkadaşımızı kaybettiğimiz sekiz yıl içinde sürekli andık ve onlarla birlikte olduk. Türkiye Dağcılık Federasyonu bu kaza anından itibaren her zaman Trabzon’daki kulüplerimiz ve Karadeniz’deki dağcılarımız ile birlikte olduk. Bu kaza, sporumuz açısından derin bir üzüntü barındıran olaydır. Bu dağcı dostlarımız, geçen sekiz yılda gönlümüzde artan sevgi ile birlikte yaşıyorlar. Bu etkinliği devamlı olarak düzenlemekteyiz. Bu etkinliği düzenlenmesinde bize yardımcı olan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne, kulüplerimize ve Trabzon Valiliğine teşekkür ediyorum” dedi.
Daha sonra söz alan Trabzon Valisi Yücel Yavuz, “Dağcılık sporu gönüllülük esasına göre yapılan ve insanımızın doğaya olan farklı bir sevgisi ve belki de bu vesile ile belli duygu ve düşünceyi yaşayarak bir ideali gerçekleştirmek için yola çıkan insanların yaptığı bir güzel spor dalıdır.
Türkiye’mizin ender güzellikleri içerisinde barındıran mükemmel bir coğrafyaya sahip olan Zigana Dağı’nda dağcılık sporu ve diğer etkinliklerde bulunmak üzere yapılan organizasyon sırasında gelen çığ felaketi ve orada 10 tane gönüllü dostumuz hayatını kaybetmiştir.
O zamanı yaşayanlara bizzat sorduğumda hiç beklenmedik bir hadise olduğunu, alınan bütün tedbirlere rağmen böyle bir üzücü hadisenin yaşandığını söylüyorlar Özellikle bu işi en iyi yapanlar Dağcılık Federasyonumuz başta olmak üzere, bu tür faaliyetlere katılan ve yeni başlayan arkadaşlarımız uyararak risklerin her zaman göz önünde bulundurulması gerektiği altı çizilerek anlatılmalı ve bu olayın üzücü de olsa bir örnek olduğu vurgulanmalıdır. Bundan sonraki etkinliklerde daha dikkatli, daha tedbirli olunması gerekmektedir, bunu belirtmek istedim.
Dağcılık sporunu yapan arkadaşlarımızın çığ felaketi, heyelan riski, taş düşmesi ve benzeri konularda dikkatli olmaları gereklidir. Sizler zaten bu iş en iyi yapanlarsınız. Dolayısıyla burada kaza sonucu hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum, yakınlarına başsağlığı diliyorum ve bir daha olmaması için gereken tüm tedbirleri alalım diyorum. Derneğimizi, federasyonumuzu ve katılımcılara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından yürüyüşe katılanlar, 10 dağcı anısına yapılan anıtın önünde Türk bayrağı ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
Gümüşhane’nin Torul İlçesi sınırlarındaki Zigana Dağı’nda, 25 Ocak 2009 tarihinde meydana gelen çığda Hüsniye Sarıbıyık, Hasan Ali İsaoğlu, Burçak Sevim, Hüseyin Karaosmanoğlu, Erhan Terzi, Dursun İnan, Özlem Timurcuoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş ve Davut Akdeniz yaşamını yitirdi. Çığdan Rahmi Keleş, Yonca Yılmaz ve Emel Şimşek yaralandı. Elmas Aykaç, Ural Ayar, Hasan Anahar ve Hasan Çiftçi ise olaydan yara almadan kurtuldu.