1983 yılında Abdülmecit DOĞRU ve Halil ALPAY’ın Kırgızistan’da ki 7134 metrelik Lenin Dağı’nın zirvesine yaptığı başarılı tırmanış, Türk sporcuları için 7000 metrenin üzerinde yapılan yüksek irtifa tırmanışının başlangıcı olmuştur. Sonraki yıllarda Türk sporcular gerek 7000+ gerekse de 8000+ yüksekliğindeki zirvelerde bir çok başarılı tırmanışlara imza atmışlardır. Dünyanın en yüksek noktası olan Everest Dağı’nın zirvesine 2021 yılı itibarı ile 19 başarılı tırmanış gerçekleştirilmiş olup 17 sporcumuz zirveye ayak basmış ve Türk bayrağını dünyanın çatısında dalgalandırmıştır.
Her başarılı tırmanış birbirini takip etmiştir. 2020 yılı itibariyle 7000 metre üzeri zirvelere toplam 168 başarılı tırmanış gerçekleştirilmiştir. 3 sporcumuz Kar Leoparı unvanı almak için eski SSCB topraklarında yer alan 7000+ yüksekliğe sahip 5 zirve tırmanışını başarıyla tamamlamıştır. 8000+ yüksekliğine sahip dünyanın en yüksek 14 zirvesine tırmanış projesini tamamlamak üzere olan bir sporcumuzun son bir tırmanışı kalmıştır. Benzer şekilde 7 kıtanın 7 en yüksek zirvesini kapsayan tırmanışları içeren proje bir sporcumuz tarafından tamamlanmıştır. Bir diğer sporcumuzun ise son bir tırmanışı kalmıştır.
Federasyonumuz bu başarılı sporcuların kayıtlarının tutulması ve genç nesillere aktarılması için bir internet sayfası hazırlamıştır. Bu sayfada 7000 ve 8000 m üzerinde tırmanış yapan sporcularımızın hangi tarih ve hangi dağlara tırmanış yaptığı rota bilgileri bulunmaktadır. Bu sayfa üzerinde bulunan dinamik arama motorları sayesinde yıllar ve dağlara göre tırmanış bilgileri bulunmaktadır. Sayfa ilk aşamada bu bilgileri içermesine karşın gelecek yeni sürümlerinde yüksek irtifa dağcılığı ile ilgili bir çok soruya cevap veren Türkçe bir kaynak niteliğinde olacaktır. Aynı zamanda yüksek irtifa tırmanışları ve rota bilgilerine de sistem içinde yer verilecektir.
Bilindiği üzere istatistiksel verilere ulaşılmasında ve kayıtların doğru bir şekilde tutulması önem arz etmektedir. Bundan dolayı hassas ve uzun süren bir çalışma ile elde edilen verilerde eksik veya hatalı olması durumunda sayfada bulunan Faaliyet Bildir bölümünden gönderilecek veriler hızla doğruluğu kontrol edilip sisteme yüklenecektir.
Yüksek İrtifa dağcılığına hizmet edecek olan bu sayfanın oluşturulmasında emeği geçenlere teşekkür eder emniyetli ve sağlıklı nice tırmanışların sitemize eklenerek büyümesi dileğimle.
Prof.Dr.Ersan BAŞAR
2 Yorumlar
uğur
Dağcılığı çok seviyorum ve kendi çapımda bende yapıyorum. Acaba daha profesyonel olarak nasıl katılabilirim. Yardımcı olursanız sevinirim.
çiçek isimleri
Ankara da dağcılık eğitimi alabileceğim bir kurum yada kuruluş var mı?